6 Feb


Magyarország konzuli képviseletet nyitott Miamiban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - aki felavatta a képviseletet a nyitás indokaként az ott élő magyarok közösségeivel való kapcsolattartást, a gazdasági kapcsolatok fejlesztését, valamint az ott nyaralók konzuli ügyeinek intézését nevezte meg.

A tárcavezető közölte, hogy a képviseleten részben a magyarok konzuli érdekképviseletét látják el, részben pedig a külgazdasági kapcsolatokat építik.

Mint mondta, jelenleg hét európai uniós tagállamnak - köztük Németországnak, Olaszországnak és Hollandiának - van konzuli képviselete Miamiban, de Magyarország az első közép-európai ország, amely ilyet létesít.

A külügyminiszter hangsúlyozta: "dinamikusan bővülnek és javulnak" a politikai és gazdasági kapcsolataink az Egyesült Államokkal, az amerikai vállalatok a második legnagyobb befektetői közösséget alkotják Magyarországon, és az EU-n kívüli legnagyobb exportpiacunk az Egyesült Államok. "Egyértelműen érdekünk, hogy a lehető legtöbb módon segítsük" a magyar cégek érvényesülését az amerikai piacon, amiből nem maradhat ki Florida sem - fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter kifejtette: Florida az Egyesült Államok negyedik legnagyobb gazdasági teljesítményű állama, amellyel Magyarországnak tavaly 230 millió dollárnyi kereskedelmi forgalma volt. A floridai és a magyar gazdaságpolitikai prioritások nagyon hasonlóak: mindkét esetben külgazdaságorientált gazdaságpolitikát folytatnak, alacsony adókra építenek, a kis- és közepes vállalkozások rendkívül jelentősek a gazdasági teljesítmény szempontjából, továbbá felismerték a folyamatos innováció és modernizáció szükségességét - sorolta.

Közölte: emellett a térségben mintegy 110 ezer magyar, illetve magyar származású ember él, akik nagyon aktív közösségi életet élnek és igen fontosnak tartják a kapcsolattartást az anyaországgal. Floridában szervezik meg minden évben az amerikai magyarság második legnagyobb eseményét, a Magyar Fesztivált - tette hozzá.

A külügyminiszter kitért rá: vannak itt olyan egyházi, oktatási szervezetek, amelyeket magyarok működtetnek annak érdekében, hogy megőrizzék a magyar identitásukat, a gyermekek beszéljék a magyar nyelvet, valamint kulturális és családi rendezvényeket szervezzenek.

Szijjártó Péter szerint mindemellett sok magyar is érkezik Floridába nyaralni, ezért a konzuli képviselet biztosítása, az itt élő magyarok közösségeivel ápolt kapcsolatok, valamint a gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében döntöttek a konzuli képviselet nyitása mellett.

(MTI)

Videóanyag az eseményről: 

 

Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev, 2019.02.05.