Ki és hogyan kezdeményezheti az eljárást?

Magyar állampolgár külföldön történt válását köteles a hazai anyakönyvbe bejegyeztetni. Külföldön felbontott házasság hazai anyakönyvezéséhez szükséges a magyar állampolgárság igazolása.

Főkonzulátusunkon valamennyi ügyintézéshez előzetes időpontfoglalás szükséges. Az időpontfoglalás nélkül érkező ügyfeleket nem áll módunkban fogadni!  

Az alábbi linken tudnak időpontot foglalni: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home 

A kérelmet csak személyesen lehet benyújtani, a postán küldött kérelmet intézkedés nélkül visszaküldjük.

 

Mennyi az eljárás díja?

A válás anyakönyvezése illetékmentes eljárás.

Milyen nyomtatványt kell kitöltenem?

A formanyomtatványokat az oldal alján találhatja. A nyomtatványok kitöltése során, kérjük, figyeljen a következőkre:

  • Géppel vagy kék tollal, nyomtatott nagybetűkkel töltse ki
  • A formanyomtatványt előre ne írja alá
  • A nevek kitöltésénél teljes nevet írjon ki a magyar sorrendben, pl.: Smith John Thomas és nem John Smith vagy John T. Smith!

Milyen más szükséges dokumentumokat kell bemutatnom?

Az eljáráshoz a kérelmezőnek igazolnia kell a személyazonosságát fényképes, érvényes okmánnyal, lehetőleg magyar útlevéllel.

A magyar házassági anyakönyvi kivonat fénymásolatát be kell mutatni. Amennyiben házassága külföldön történt és még hazailag nem lett anyakönyvezve, úgy azt az eljárást is kezdeményeznie kell.

Bontóítélet nélkül - amely konkrét dátummal jelöli meg a házasság felbontásának jogerőssé válását - a kérelmet nem tudjuk bevenni. A bontóítélethez csatolni kell egy magyar nyelvű fordítást. Hiteles fordítást az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodánál (OFFI - www.offi.hu) készít, vagy pedig előre elkészített fordítást tud a Főkonzulátus hitelesíteni.

Ha bejegyeztetem a válást, visszakapom a születési nevem?

Nem, a házassági név módosítását külön kérnie kell. A házassági névviselési forma a házasság fennállása alatt, illetve annak megszűnése után módosítható.

 

Formanyomtatványok

Adatlap házasság külföldön történt felbontásáról