28 Jun

Dr. Kumin Ferenc New York-i főkonzul és dr. Király Zsuzsanna vezető konzul 2018. június 29-én meglátogatja azt a magyar állampolgárságú kétéves kisgyermeket, akinek szüleit illegális határátlépéssel vádolják az amerikai hatóságok és akit ezt követően szakítottak el a családjától. A kétéves Levente jelenleg New Yorkban nevelőszülőknél várja hazatérését.

A gyermeket az amerikai szabályok szerint ebben a szakaszban nem lehet, vagy nagyon kivételes esetben és csak szigorú szabályoknak történő megfelelést követően lehet látogatni. A New York-i Főkonzulátusnak sikerült azt is elérnie, hogy a gyermeket a New Yorkba utazó féltestvére is meglátogathassa a konzulátus kíséretében. Ennek köszönhetően 1 hónap után a kisfiú ismét találkozhat családtagjával és magyar nyelven szólnak majd hozzá.

A New York-i Főkonzulátus korábban felvette a kapcsolatot mind a releváns amerikai hatóságokkal, mind pedig a gyermek átmeneti nevelését biztosító intézettel, s azt az információt kapta, hogy Levente állapota a körülményekhez képest kielégítő, bár az étvágya nem megfelelő. Kumin Ferenc főkonzul ezért Levente kedvenc ételével, a zöldéges húslevessel kedveskedik a kisgyermeknek.

A New York-i Főkonzulátus állampolgári megkeresést követően a magyar és amerikai hatóságokat is bevonva május óta foglalkozik az üggyel, s a rendelkezésre álló eszközökkel segíti és sürgeti a kiskorú mielőbbi hazatérését, valamint családjával történő egyesítését.

(Magyarország New York-i Főkonzulátusa)