27 Jun

Májusban állampolgári megkeresés alapján jutott a New York-i Főkonzulátus tudomására, hogy letartóztattak és az Egyesült Államokbeli határőrségére szállítottak két magyar állampolgárt, egy férfit és egy nőt, akik a New York-i Főkonzulátus konzuli kerületéhez tartozó, a kanadai határnál a gyanú szerint illegális határátlépést elkövetve léptek amerikai területre.

Velük tartózkodott kétéves kisfiúk is, akit külképviseletünk a bejelentést követően a rendőrség segítségével talált meg az árva, vagy bajba jutott gyermekek családoknál való elhelyezésével foglalkozó intézmény New York városi egységénél. Az intézet a gyermeket átmeneti nevelésbe adta.

A külképviseletet megkereső állampolgár – az őrizetbe vett férfi Magyarországon élő, nagykorú gyermeke – jelezte, hogy szeretné hazavinni Magyarországra féltestvérét. A szülők hozzájárultak a kisfiú, féltestvére kíséretében való Magyarországra történő hazatéréséhez.

A kiskorú jelenleg még mindig az intézmény által biztosított nevelőszülőknél van elhelyezve New Yorkban, várva, hogy az idegenrendészeti ügyekkel foglalkozó bíróság döntsön a hazatérés kérdésében. 

A New York-i Főkonzulátus felvette és folyamatosan tartja a kapcsolatot a gyermeket átmeneti nevelésbe adó intézettel, a gyermek őrizetben lévő szüleivel és a gyermek magyarországi féltestvérével, valamint a gyermek ügyvédjével is. A magyar és amerikai hatóságokat is bevonva az ügybe, a rendelkezésünkre álló eszközökkel több fronton is sürgetjük a kiskorú mielőbbi hazatérését, valamint családjával történő egyesítését.

Ezúton is felhívjuk Tisztelt Állampolgáraink figyelmét, hogy az Egyesült Államokba történő beutazás előtt tájékozódjanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve az USA-beli külképviseletek honlapjain a belépéssel kapcsolatos tudnivalókról.